25 november 2010

In pain

"Magkatarr (dyspepsi) är ett samlingsnamn för olika besvär från magen. Katarr är egentligen missvisande då detta syftar på en inflammation och endast i undantagsfall är detta orsaken till symptomen.

Vanliga symptom för akut magkatarr är magsmärtor och kräkningar. Kronisk magkatarr kan vara betingad av för stor produktion av saltsyra. Smärtan känns tydligast vid övre delen av magsäcken och vid tryck i mellangärdet så svider det. Magkatarr beror oftast på stress, alkohol eller olämplig mat. Om det håller på ett längre tag kan det bildas magsår. Vid allvarliga fall av magkatarr bör läkare sökas.

Magkatarr behandlas med diet och mediciner som protonpumpshämmare.

Har man magkatarr ska man undvika stark, fet, stekt och rökt mat. Sura drycker som juice ska undvikas och även kaffe och alkohol.

En annan sak man ska undvika är stora och oregelbundna måltid"


Samtidigt som jag lider av magkatarr har jag inlämning imorrn och möte med utbildningskommiteen som jag nyss blev invald i. Go me! Sitter orörlig framför datorn med min värmekudde, det hjälper i alla fall lite. Dock har jag sånt sug efter att träna men det går ju inte när jag knappt kan gå runt i lägenheten utan att behöva ta pauser för att ligga och vila. Inte kunde jag hämta mina glasögon idag heller..hmm :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Gadgeten innehöll ett fel