11 januari 2011

In memory of..

Sista december publicerade Aftonbladet den här artikeln. Jag noterade det som hastigast eftersom jag var i full gång med att planera inför nyår o fokuserade på mina två tentor.
Artikeln handlar om Isabelle Claro, en fransk modell och skådespelare som led av anorexi. Den franska skådespelerskan blev världskänd 2007 när hon ställde upp på bild i en italiensk kampanj mot anorexi. På bilden var hon naken – och rejält avmagrad i både ansikte och kropp.

Hon berättade senare att hon hade vägt runt 27 kilo när bilden togs. Efter kampanjen blev hon ett ansikte för många som led av ätstörningar och ställde upp i många program där hon berättade om konsekvenserna av sin ätstörning.

För er som har svårt att skilja på olika ätstörningar:

  • Anorexia Nervosa - En person som lider av Anorexia Nervosa har en stark viktfobi. Personen bygger upp hela sin identitet genom sin svält och är livrädd för att gå upp i vikt. Hon är stolt över att vara mager och utan denna magra kropp känner hon sig värdelös. Anorektikern lider av prestationsångest, personen känner att den måste prestera för att finnas, att den måste vara perfekt.
  • Bulimia Nervosa - En person som lider av Bulimia Nervosa hetsäter och kompenserar sedan ätandet för att slippa gå upp i vikt och för att döva sina känslor. Hon (han) vill gå ner i vikt och äter periodvis därför alldeles för lite. Till slut tar hungern över, hon tappar kontrollen och hetsäter. Hon skäms och känner sig värdelös för att hon inte kan hantera en så "basal" sak som maten. Bulimikern är mer öppen och social än anorektikern, men skäms fruktansvärt för sitt hetsätande. Ofta kan bulimikern ha sitt missbruk i hemlighet under lång tid.
  • Ätstörning UNS står för en ätstörning Utan Närmare Specifikation. Det finns också en engelsk betäckning EDNOS som står för Eating Disorder Not Otherwise Specified. Ätstörningen benäms sådan när man inte kan specificera exakt vilken typ av ätstörning det handlar om.Symptomen hos en person som fått diagnosen ätstörning UNS kan likna de bulimiska eller de anorektiska, beroende på vilken sjukdomsbild ätstörningen liknar. Självbilden är starkt beroende av det egna utseendet. Minst lilla viktökning ger ofta ångest.

Skulle någon av er som läser det här inlägget o lider av någon form av ätstörning så låt inte Isabelles kamp gå till spillo, det finns många föreningar o annan hjälp man kan få. Bland annat så jobbar föreningen SHEDO mot ätstörningar och det finns även en riksförening i Sverige mot ätstörning.

Tydligen så avled Isabelle Claro i Tokyo i november. Jag ville bara ägna några ord åt henne o tacka henne för att hon kämpade in i det sista, lägger dock inte upp någon bild eftersom det kan vara triggande för vissa.Peut vous enfin se reposer Isabelle Claro
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar